Saturday, August 22, 2009

sambungan hijab dalam islam

hikmah di sebalik hijab

rasulullah S.A.W telah menerangkan bahawa wanita ialah auratnya yang mesti diselindungkan. di dalam islam, sebagaimana juga di dalam tamadun tradisional peranan wanita sebagai ibu, pembantu bagi suaminya dan pengasuh serta pendidik anak-anaknya. inilah perananya yang asasi, yang memang sesuai denganfitrah atau sifat semulajadinya.

lapangan kegiatannya yang terpenting ialah di dalam lingkungan rumahtangga. ia menolong memperkukuhkan sistem keluarga yang menjadi asas bagi sesebuah masyarakat dan peradaban. "hanya apabila ada hajat atau darurat dari segi syariat sahaja, maka barulah ia diharuskan keluar rumah, tetapi dengan menjaga peraturan-peraturan dan syarat-syarat tertentu yang ditetapkan pleh Allah S.W.T di dalam syariatnya".

wanita tidak seharusnya memainkan peranan-peranan lelaki sebagimana yang diaminkan oleh wanita-wanita moden dan tidak harus sekali-kali berkeliaran di luar rumah seperti wanita-wanita arab zaman jahiliah moden ini, baik atas nama emensipasi dan pembangaunan dan lain-lainslogan yang biasa didengar oleh orang kebanyakkan, pada zaman ini.

wanita-wanita islam memainkan peranan yang tidak kurang pentingkannya daripada lalaki, tetapi lebih banyak di sebalik tabir. dengan ini kehormatan dan kemuliaan mereka terpelihara, lelaki pun akan selamat daripada fitnah, mereka yakni terselamat dan tergoda dan kesucian hidup pun dapat dipelihara di dalam masyarakat.

No comments:

Post a Comment